Cum gătim carnea de vită?

Homefresh / 30 ianuarie, 2018

E timpul pentru o schimbare în ritualul tău de gătit. Știm, carnea de pui e sfântă pentru români (nu mai sfântă decât carnea de porc) pentru că e ușor de preparat și de combinat. De cele mai multe ori ne ferim să gătim cu carne de vită pentru că avem impresia că va fi prea complicat. Nici vorbă! Astăzi risipim acest mit și-ți prezentăm câteva trucuri simple pentru a găti cea mai delicioasă și fragedă carne de vită.

Cum pregătești carnea de vită

Înainte de orice, adu carnea de vită la temperatura camerei. Nu sări peste acest pas, deoarece o bucată de carne rece îți va face mari necazuri în timpul preparării, gătindu-se mult prea lent la interior și supra-gătindu-se la exterior.

Cum gătești carnea de vită

Încinge bine-bine o tigaie și dă focul la mare sau la mediu spre mare, în funcție de grosimea bucății de carne. Dacă ai o bucată subțire, este indicat să o gătești folosind metoda tradițională și să o întorci (neapărat folosind clești) o singură dată. Dacă ai norocul unei bucăți de carne mai dolofane, o poți întoarce la fiecare minut (tot folosind clești!) pentru a-i asigura căldură din două direcții și a scurta timpul de gătire.

În funcție de timpul de preparare și preferințe, poți găti carnea în 3 feluri:

Rare – carnea este foarte roșie în mijloc (de la sucul propriu)
Ce consistență ar trebui să aibă? Unește degetul mare al mâinii stângi de degetul arătător și apasă cu mâna dreaptă pe partea cărnoasă a palmei.

Medium rare – carnea este roz la mijloc
Ce consistență ar trebui să aibă? Unește degetul mare al mâinii stângi de degetul mijlociu și apasă cu mâna dreaptă pe partea cărnoasă a palmei.

Medium – carnea este cenușie
Ce consistență ar trebui să aibă? Unește degetul mare al mâinii stăngi de inelar și apasă cu mâna dreaptă pe partea cărnoasă a palmei.

Cum servești carnea de vită

Lasă carnea să se odihnească 5 -10 minute, pentru a le permite fibrelor ce s-au încordat în timpul gătirii să se relaxeze. Dacă vrei să faci treaba ca la carte, întoarce carnea din 3 în 3 minute pentru ca sucurile să se concentreze în interiorul ei.

Înscrie-te să primești cele mai fresh noutăți, via e-mail: